Document fundacional

Aquesta plataforma va néixer a finals de l’any 2021, un petit grup de persones cegues, fartes de la presència insuficient de català en els dispositius digitals —o en una qualitat molt qüestionable— van organitzar-se per a reclamar millores en aquest sentit.

La primera acció que es va fer va ser promoure l’enviament de correus electrònics a Apple per tal de demanar la inclusió del català en els dispositius d’aquesta marca.

A mitjan any 2022, Apple va implementar el català en el lector de pantalla VoiceOver, que és el que fan servir la majoria de les persones cegues.

Motivats per la poca implantació del català en els dispositius digitals i veient que les persones cegues catalanoparlants estan doblement discriminades, Plataforma per la Llengua va proposar presentar una resolució al Parlament de Catalunya per instar el govern a promulgar lleis i accions per tal de normalitzar el català a tots els aparells electrònics i dispositius digitals.

El 15 de desembre del 2022, en una sessió plenària amb la presència del nostre col·lectiu a l’hemicicle, la Resolució 556/XIV del Parlament de Catalunya, sobre la discriminació lingüística que pateixen les persones cegues catalanoparlants amb els dispositius digitals va ser aprovada per una immensa majoria de diputats.

Un cop aprovada aquesta resolució, diversos ajuntaments van aprovar mocions en el mateix sentit. Durant el primer trimestre del 2023 és quan es va engegar oficialment la plataforma “No ho veiem clar”, amb aquests objectius complementaris:

  • Exercir un paper de pressió política i institucional per incentivar la millora de la normativa o la seva correcta aplicació;
  • I la denúncia de les discriminacions que pateix el col·lectiu a través d’exemples concrets; i accions de carrer per a visibilitzar i conscienciar la població (activisme).

En definitiva, des de la plataforma reivindiquem el dret a la igualtat d’oportunitats, la no discriminació i l’accessibilitat per a les persones amb diversitat funcional, tal com consta en el nostre manifest fundacional.

Per contactar: nohoveiemclar@gmail.com


Publicada

a

per

Etiquetes: