Vot accessible: Experiències en altres països

Cua de gent per anar a votar. Imatge generada automàticament per DALL-E

Hi ha països que tenen, en més o menys mesura, implementat el vot electrònic. Els processos electorals són la base de la democràcia representativa i garantir que es desenvolupin de manera segura i transparent, i que el conjunt de la població confiï en els resultats és primordial. 

Com està avui en dia el vot electrònic al món?

Abans de començar farem una distinció, entre el vot electrònic abans de l’era d’internet, i l’actual. 

Abans

El vot electrònic, abans, feia referència a l’ús de dispositius electrònics especials per emetre el vot.

Aquests dispositius poden ser màquines de votació físiques o terminals electrònics connectats a una xarxa.

El vot electrònic pot ser utilitzat en llocs de votació físics, com ara col·legis electorals, i requereix que l’elector es desplaci fins a aquest lloc per emetre el seu vot.

D’ençà que tenim Internet

D’altra banda, el vot per internet permet als electors emetre el seu vot des de qualsevol lloc amb connexió a internet.

En aquest cas, l’elector fa servir un dispositiu electrònic, com un ordinador o un telèfon mòbil, per accedir a una plataforma de votació en línia i emetre el seu vot. Això ofereix una major comoditat i accessibilitat, ja que els electors no han de desplaçar-se fins a un lloc de votació físic.

El que veiem que hi ha

Avui en dia hi ha països que complementen dispositius electrònics especials, com poden ser màquines de votació físiques o terminals electrònics connectats a la xarxa   d’internet per emetre el vot. Les urnes electròniques ja no són una novetat, han estat utilitzades per diversos països, des de les primeres proves a l’Índia el 1982 fins a una àmplia base en l’última dècada.

Tot seguit us mostrarem un seguit de països que fan l’ús del vot electrònic, sigui en més o menys mesura.

Índia:

És un dels més grans i complexos del món. Amb 900 milions de votants, són les eleccions més grans que el món hagi vist.

Però com fa un país per gestionar les eleccions que impliquen el 12% de la població mundial?

Segons la comissió electoral, ho fa amb l’esperit de conduir “eleccions lliures i justes”.

La comissió ha de promoure eleccions de llarg a llarg de 29 estats i set territoris de la unió, Gairebé es necessita un milió de dispositius (punts de votació) per donar cobertura a tots els electors del país. Aquest sistema de votació es coneix com a Sistema de Vot Electrònic (EVM, per les seves sigles en anglès) i és utilitzat per a garantir un procés de votació més eficient i segur.

Aquests dispositius electrònics estan dissenyats per a ser fàcils d’utilitzar i proporcionen una interfície senzilla perquè els votants puguin seleccionar el seu candidat preferit. El procés de votació electrònica a l’Índia és supervisat per la Comissió Electoral de l’Índia, que és l’organisme responsable de garantir eleccions lliures i justes al país.

Els EVM estan protegits per a evitar qualsevol mena de frau o manipulació, i es prenen mesures de seguretat per a assegurar-se que només els votants autoritzats puguin emetre el seu vot. En resum, el vot electrònic a l’Índia és un sistema modern i eficient que s’utilitza per a facilitar el procés de votació i garantir eleccions lliures i justes.

‪Estats Units:

Aquest sistema de votació ha anat agafant popularitat als darrers anys, tot i això, encara hi han Estats que fan servir el vot tradicional de la papereta. Cada cop més Estats estan implementant sistemes de votació electrònica, com una forma de modernitzar el procés electoral i fer-lo més eficient.

Aquests sistemes de votació electrònica poden variar en la seva implementació. Alguns Estats utilitzen màquines de votació amb pantalla tàctil, on els votants seleccionen les seves opcions directament a la pantalla. Altres estats han implementat sistemes de votació en línia, on els votants poden emetre el seu vot a través d’una plataforma segura d’internet.

La votació electrònica té diversos avantatges. Per una banda, pot agilitzar el procés de votació, reduint el temps d’espera i facilitant la recopilació i el recompte de vots. A més, pot fer que el vot sigui més accessible per persones amb discapacitats o dificultats de desplaçament.

Però, també hi ha preocupacions sobre la seguretat i la integritat de la votació electrònica. Per aquesta raó és imprescindible que s’adoptin mesures de seguretat sòlides i continues, per protegir la integritat del sistema electoral. Doncs així el sistema electoral dels Estats Units està en constant evolució.

Brasil:

Aquí el vot es va implementar per primer cop en 1996 i s’utilitza a totes les eleccions des de les hores. És un sistema segur i confiable que ha estat elogiat per la seva eficiència i transparència. A Brasil, cada votant fa servir una màquina de votació electrònica anomenada «urna electrònica».

Aquesta màquina compte amb una pantalla tàctil en què es mostren les opcions de candidats i partits. El votant selecciona la seva opció i la màquina registra el vot de forma electrònica. Un cop que es tanquen les eleccions, els vots electrònics s’envien de forma segura a un centre de recompte centralitzat, on es realitza el còmput i es determina el resultat de l’elecció.

El sistema de votació electrònica a Brasil ha estat sotmès a rigoroses proves de seguretat i auditories externes per garantir la seva integritat.

A més, s’han implementat mesures per protegir la privacitat del votant i prevenir qualsevol mena de manipulació o frau.

En resum, el vot electrònic a Brasil és un sistema confiable i eficient que ha demostrat ser exitós a les eleccions del país.

Eslovènia:

El sistema de vot electrònic es coneix com a «eGlasovanje». És un sistema que es va introduir el 2010 i s’utilitza en algunes eleccions locals i parlamentàries.  El sistema permet als ciutadans votar des de qualsevol lloc amb connexió a Internet, fent servir un ordinador o un dispositiu mòbil.

El procés de votació és segur i confidencial, ja que es basa en la criptografia i altres mesures de seguretat per protegir la integritat del vot.

Per participar electrònicament de les votacions, els ciutadans han de registrar-se en el sistema (eVoting) i rebre un certificat digital que els permetrà accedir a la plataforma. Un cop autenticat, el votant pot seleccionar les seves opcions de vot i confirmar el seu vot. 

El vot electrònic a Eslovènia ofereix diversos avantatges. Per una banda, permet als ciutadans votar des de qualsevol lloc amb connexió a Internet, el que facilita la participació en el procés electoral, especialment per als ciutadans que es troben fora del país o no poden desplaçar-se als col·legis electorals. D’altra banda, el vot electrònic també és més ràpid i eficient en comparació amb el vot tradicional en paper.

Els resultats es poden comptar automàticament i de manera més precisa, evitant possibles errors humans en el recompte manual dels vots. Després de la votació, el sistema genera un comprovant de vot electrònic que es pot utilitzar per verificar el vot posteriorment. No obstant això, és important destacar que el vot electrònic també planteja alguns reptes i preocupacions en termes de seguretat i privacitat.

És per això que el sistema de votació electrònica a Eslovènia està dissenyat amb mesures de seguretat per garantir la integritat del procés electoral i protegir la informació dels electors.

Suïssa:

El sistema electrònic s’utilitza principalment en eleccions federals i cantonals. El vot electrònic ofereix diversos avantatges, com la comoditat de poder votar des de qualsevol lloc amb accés a internet i la possibilitat d’emetre el vot de forma anticipada.

A més, es considera més eficient i ràpid que el vot tradicional en paper. No obstant això, és important destacar que el vot electrònic també planteja preocupacions en termes de seguretat i transparència.

Per aquesta raó, l’ús del vot electrònic a Suïssa s’ha implementat de forma gradual i cautelosa, i no està disponible en tots els cantons.

Cada cantó suís té el seu propi sistema de vot electrònic, per la qual cosa les regles i procediments poden variar.

Alguns cantons han optat per fer servir sistemes de vot electrònic basats en ordinadors, mentre que altres empren sistemes basats en targetes intel·ligents.

En resum, el vot electrònic a Suïssa és una opció que ofereix comoditat i flexibilitat als votants, però també planteja reptes en termes de seguretat i transparència.

Cada cantó té el seu propi sistema, per la qual cosa és rellevant verificar les regles i procediments específics en cada cas.


Com hem pogut comprovar detalladament el vot electrònic En aquests països és factible i segur, sempre que es prengui les mesures necessàries, com les que s’han de prendre en qualsevol votació.

Nota: la següent informació ha estat extreta de: VilaWeb.cat, Euskadi.eus i bcn.cl.


Publicada

a

per