Les nostres exigències denunciades a l’Oficina d’Igualtat de Tracte i No-discriminació

Després que la nostra plataforma No ho Veiem Clar, que vetlla per a la defensa dels drets de les persones cegues i baixa visió ( https://www.nohoveiemclar.cat ), hàgim presentat la denúncia a l’Oficina d’Igualtat de Tracte i No-discriminació de la Generalitat de Catalunya, ara i aquí les volem fer públiques:
1. Exigim l’accessibilitat total de les aplicacions de la Generalitat La meva Salut i Biblio Digital. A la nostra plataforma hem posat en manifest la manca d’accessibilitat a la biblioteca Odilo a causa del seu mal funcionament, o el fet que l’aplicació de la meva salut té funcions que no són del tot accessibles.
2. Exigim poder tenir accés a tota la gama d’electrodomèstics accessibles. Existeix una manca d’opcions d’electrodomèstics accessibles per a les persones cegues, tant per la seva gama de productes com pel seu preu.
3. Exigim poder tenir accés a la prestació pública per al nostre bastó per persones cegues. No disposem d’un programa públic que ens faciliti l’obtenció d’un bastó per a persones cegues, la qual cosa dificulta la nostra mobilitat i seguretat. S’ha de pagar un preu bastant elevat per obtenir-lo.
4. Exigim que, tant els ajuntaments com els organismes oficials, respectin i facin respectar la llei sobre l’accessibilitat i no discriminació en els espais públics urbanitzats. Aquesta norma va ser publicada al BOE la norma TMA/851/2021, La llei no s’està aplicant adequadament, la qual cosa ens impedeix gaudir plenament d’espais públics accessibles.
5. Exigim un preu raonable o un IVA al 0%, als dispositius electrònics adreçats a les persones cegues o amb baixa visió. Els productes electrònics dissenyats per a les persones cegues solen tenir preus elevats, la qual cosa dificulta el nostre accés a la tecnologia.
6. Exigim que s’acabi la discriminació dels cecs catalanoparlants amb els productes culturals digitals com àudio llibres o pel·lícules amb àudio-descripció. Hi ha una manca de recursos i plataformes digitals accessibles en català, la qual cosa limita el nostre accés a la cultura i la informació en la nostra llengua.
Amb aquesta queixa, volem posar de manifest la necessitat de prendre mesures concretes per a garantir la igualtat d’oportunitats i eliminar la discriminació que pateixen les persones cegues en aquests àmbits. No volem tenir cap privilegi per damunt dels altres, però tampoc és just que els nostres drets continuïn trepitjats com passa en l’actualitat, només volem un tracte igualitari com tots els ciutadans.
Tant nosaltres com la resta de persones amb alguna diversitat funcional, mereixem tenir un tracte igualitari a la resta de la societat, tan sols la igualtat de tracte farà una societat justa i inclusiva.


Publicada

a

,

per