Reivindiquem els nostres drets en roda de premsa al Parlament

Benvolguts lectors i lectores,

El passat dijous 23 de novembre, vam tenir l’oportunitat de participar en una roda de premsa al Parlament, com a representants de la nostra entitat.
En aquesta ocasió, Xavier Pla i Oriol Gómez van prendre la paraula per parlar de la resolució del Parlament presentada l’any 2022 sobre la llengua catalana i la seva presència a les tecnologies per a invidents. Ens vam expressar sobre la falta de mesures que observem en relació a l’aplicació d’aquesta resolució.
Així, vam posar de manifest que tenim dificultats per accedir als continguts de la plataforma 3Cat des dels televisors, als manuals d’instruccions en català d’electrodomèstics de gamma mitjana i baixa i a les aplicacions de La Meva Salut i Odilo (per fer la cerca de llibres a les biblioteques de la Generalitat). També vam denunciar la manca d’audiollibres en català i la poca presència de la nostra llengua en dispositius digitals.
Ens va fer companyia la Dolors Sabater, de la CUP, que ens va introduir i acompanyar en tota la roda de premsa i ens va presentar com a entitat. A més, durant el ple, va defensar la moció (que insta el Govern a actuar sobre la defensa dels drets lingüístics) conjuntament amb la necessitat que es compleixin les resolucions que s’acorden al Parlament.
Després de la roda de premsa, hem rebut diverses trucades d’entitats, com Plataforma per la Llengua, i de TV3, interessats a arreglar la seva aplicació per als televisors.

Contingut de la moció aprovada pel Parlament
Pel que fa a la moció, quant als drets de les persones invidents, posa èmfasi a potenciar les polítiques d’accés universal a continguts en català del sector audiovisual, parar especial atenció a la discriminació que té lloc quan es pren la llengua catalana com a subordinada al castellà pel que fa a la comunicació amb els ajuntaments i altres ens locals, treballar perquè aquests ens locals garanteixin l’ús oral del català, impulsar l’edició d’audiollibres en la nostra llengua i afavorir-ne la presència a les biblioteques públiques, revertir la manca d’accés de les persones cegues als manuals d’instruccions en català d’aparells domèstics i prospectes de medicaments i, finalment, treballar per tal que aparells tecnològics (com ara tauletes i telèfons intel·ligents) siguin accessibles en català.
A més, la moció inclou fer públics dos informes de seguiment, en el termini de sis mesos: un que identifiqui les lleis, normatives i sentències estatals que agreugen les condicions de desigualtat de les llengües minoritzades a Catalunya i un altre que posi llum sobre la normativa catalana sobre drets lingüístics que no s’estigui complint.
Esperem que la Generalitat compleixi el seu compromís pel que fa a l’ús de la llengua catalana en les tecnologies per a invidents i posi fi a les mancances que tenim per accedir a algunes aplicacions tecnològiques.


Publicada

a

per

Etiquetes: