Escrit presentat al departament de territori de la generalitat de Catalunya

Benvolguts, benvolgudes,

A finals del 2023 vàrem presentar un escrit al departament de territori de la Generalitat, demanant igualtat en els transports. A continuació donem a conèixer aquest escrit, que esperem que ajudi a la millora de les condicions:

Demanda de millora de l’accessibilitat de les persones cegues al transport públic interurbà
Benvolguts responsables del Departament de Territori,
Per mitjà d’aquest escrit, volem posar de manifest una preocupació creixent en relació a l’accessibilitat de les persones cegues al transport públic interurbà. Com a ciutadans compromesos amb la inclusió i els drets de les persones amb discapacitat, considerem que és imprescindible prendre mesures concretes per millorar-ne la mobilitat i garantir-ne la plena participació en la societat. És sabut que el transport públic és un servei essencial per a la vida quotidiana de moltes persones, sobretot per a les persones cegues, que, en molts casos, és l’única opció que tenen. No obstant això, molts cops, l’accés al transport públic interurbà resulta extremadament difícil, o fins i tot impossible, per als individus amb discapacitat visual. Això crea una barrera significativa per a la seva llibertat de moviments i en limita les oportunitats d’inclusió social. És per això que demanem al Departament de Territori que es prenguin les mesures pertinents per millorar l’accessibilitat de les persones cegues al transport públic interurbà.
Algunes de les accions que podrien implementar-se inclouen:

 1. Instal·lar dispositius de senyalització acústica i tàctil als accessos i a les parades del transport públic interurbà. Aquests dispositius permetrien a les persones cegues identificar amb facilitat els punts d’arribada i sortida, així com els horaris de pas dels vehicles.
 2. Proporcionar informació en format accessible per a les persones cegues, com ara anunciadors de veu o aplicacions mòbils amb indicacions sonores i tàctils, sobre les rutes, els horaris i les parades del transport públic.
 3. Assegurar que els vehicles del transport públic interurbà estiguin equipats amb espais reservats per a persones amb discapacitat visual, incloent guies tàctils als seients, indicadors sonors per a l’obertura de portes i altres adaptacions necessàries.
 4. Formar adequadament el personal del transport públic perquè sigui sensible i tingui capacitat d’actuació envers les necessitats de les persones cegues, incloent la prestació d’assistència adequada en cas de necessitat.
 5. Fixar un sol criteri d’accés al transport públic, tant urbà com interurbà, per a tot Catalunya, per tal que les persones cegues tinguin una d’aquestes dues opcions: dret a un acompanyant, amb el seu bitllet gratuït, o un servei d’atenció al viatger a totes les estacions.
  La implementació d’aquestes millores no només beneficiaria directament les persones cegues, sinó que també contribuiria a la creació d’una societat més inclusiva i igualitària per a tothom. És fonamental reconèixer el dret de totes les persones, independentment de la seva discapacitat, a gaudir d’una mobilitat accessible i segura. Confiem en la sensibilitat i el compromís del Departament de Territori per abordar aquesta qüestió de manera efectiva. Estem disposats a col·laborar activament en aquest procés i oferir-vos el nostre suport per a qualsevol iniciativa que tingui com a objectiu millorar l’accessibilitat del transport públic interurbà.
  Agraïm l’atenció prestada, quedem a l’espera d’una resposta favorable i de la vostra voluntat de treballar conjuntament per fer realitat aquesta millora tan necessària.
  Cordialment,
  Plataforma No ho Veiem Clar

Publicada

a

per

Etiquetes: